Echinacea – tuinplant voor gezondheid


Notice: Use of undefined constant ids - assumed 'ids' in /home/hofjan3/domains/janhof.nl/public_html/wp-content/themes/bb-theme-child/functions.php on line 116
Echinacea plant in de Vogeltuinen in Elburg
Een veld vol met echinacea om te oogsten in de Vogeltuin te Elbu
Echinacea bloem in de Vogeltuinen in Elburg
Echinacea met vlinders en bij in de Vogeltuinen bij Elburg
Vlinder en bij op een achinacea plant

Augustus is de bloeitijd van de Echinacea. Deze bloemen zijn volop aanwezig in de A. Vogeltuinen in Elburg. We hebben deze tuin bezocht; prachtig om hier rond te wandelen en te genieten van alle bloemen. De Echinacea valt direct op.

De kleur is op nogal opvallend: oranje met roze. Een beetje een zuurstok combinatie die soms pijn doet aan je ogen. Het is niet een combinatie die direct voor de hand ligt. Maar zoals wel vaker in de natuur, pakt het goed uit een heeft het een bepaalde aantrekkingskracht. Dat geldt ook voor vlinders en bijen, die aangetrokken worden door de nectar van de bloem.

Aan Echinacea worden medicinale eigenschappen toegeschreven: het is een goed middel bij verkoudheid.  En dat is ook de reden dat deze bloem zo volop aanwezig is in de A. Vogeltuinen. Ze maken er een populair middeltje van de echinacea: echinaforce. De planten die in de tuin staan zijn dan ook bedoeld om geoogst te worden en gebruikt in de geneesmiddelen van hun merk.

De nederlandse naam voor echinacea is trouwens rode zonnehoed.

Eigenlijk is het een cliché om insecten op bloemen te fotograferen, maar ik kon het toch niet laten. Als je op een mooie dag in zo’n tuin staat grijpt het schouwspel je, en wil je dit met een foto vastleggen. En dat blijkt overigens nog verrassend moeilijk te zijn om én een goede compositie te vinden, én de boel goed scherp op de foto te krijgen.

Geplaatst op 10 augustus 2013 in de categorieën: met de trefwoorden: