Betonning van Terschelling


Notice: Use of undefined constant ids - assumed 'ids' in /home/hofjan3/domains/janhof.nl/public_html/wp-content/themes/bb-theme-child/functions.php on line 116
Gele boeien op de werf van Rijkswaterstaat in West-Terschelling.
Rode boeien op Terschelling voor de betonning van vaarwegen
Rode, gele en groene boeien voor de betonning rond Terschelling
Rode boei in de vaargeul naar Teschelling
Afgedankte boei op het strand van Terschelling

Het laatste weekend van januari brachten we een korte vakantie door op Terschelling. De overtocht duurt 2 uur en tijdens het varen valt het op hoeveel groene en rode boeien er te zien zijn langs de vaargeul. De auto was mee, en toen we West-Terschelling uitreden viel me direct de werf van Rijkswaterstaat op: het stond er vol met gekleurde boeien.

De wateren rondom Terschelling behoren tot de gevaarlijkste ter wereld. Dagelijks veranderen de zandplaten, gronden en zeearmen door de getijden. Aldus het museum Het behouden huys. En om dit beheersbaar te maken plaatste men een vuurtoren en langs de vaargeulen boeien, de zgn. betonning.

Betonning heeft trouwens niks met beton te maken. Betonning is het met behulp van markeringen aangeven van vaarwegen. Dit gebeurt door het plaatsen van tonnen, boeien en bakens. Vroeger waren houten tonnen; nu kleurrijke metalen gevaartes.

Sommige boeien staan op de plek waar je ze verwacht: langs de vaargeul. En andere hebben een tweede bestemming gekregen: op het strand zonder een duidelijk functie, maar wel heel erg aanwezig.

Geplaatst op 26 januari 2014 in de categorieën: met de trefwoorden: ,