Afrika museum – voorwerpen en mensen


Notice: Use of undefined constant ids - assumed 'ids' in /home/hofjan3/domains/janhof.nl/public_html/wp-content/themes/bb-theme-child/functions.php on line 116
Vijzels voor een nagemaakt hut in het Afrika Museum in Berg en Da
Moderne lamp op de muur van het Afrika Museum in Berg en Dal
Glas in de architecuur van het Afrika Museum
Kijken naar een foto van Jimmy Nelson in het Afrika Museum

Afrika: in dit continent zijn zoveel dingen zo anders als bij ons. Bijvoorbeeld voorwerpen uit het dagelijks leven zoals deze houten vijzels. Ze verlenen nog steeds prima diensten in landen waarin menskracht gewoon is en machines geen gemeengoed zijn. Het Afrika museum (gewoon in Nederland) laat veel van die voorwerpen zien. Voorwerpen die een bepaald beeld geven van het leven in veel Afrikaanse landen.

Boeiend aan dit museum is ook de moderne achitectuur. Stalen constructies harmoniëren met de aarde-kleuren. Nederlandse bouwkunst herbergt Afrikaanse gebruiksvoorwerpen.

Maar het allerboeiendste: dat zijn de mensen. Mensen van verschillende culturen ontmoeten elkaar. Toeristen staan voor levensechte foto’s van andere mensen. Oog in oog hebben zij contact. Op wondere wijze vind er een uitwisseling plaats. Mensen en mensen.

Tot mei 2015 is in het Afrika Museum nog de tentoonstelling te zien “Before they pass away.” Jimmy Nelson is een topfotograaf die op bijzondere wijze kans heeft gezien mensen van vele culturen voor zijn camera te laten poseren. Het resultaat zijn portretten met een grote zeggingskracht.

 

Geplaatst op 06 april 2015 in de categorieën: , met de trefwoorden: